פסוריאזיס היא מחלת עור שפוגעת בכ-3% מכלל האוכלוסייה. כרגע לא ידועה הסיבה המדויקת שמובילה להתפחותה של המחלה וסבור כי מדובר במחלה אוטואימונית. פסוריאזיס יכול להופיע על אזורים שונים בגוף, כאשר אחד מהם הוא הרגליים. על פסוריאזיס ברגל נרחיב במאמר הבא.
קצת על פסוריאזיס
לפני שנרחיב על פסוריאזיס ברגל כדאי להבין מהי המחלה באופן כללי. כפי שציינו, מדובר במחלת עור שפוגעת בכ-3% מכלל האוכלוסייה. סבור כי מדובר במחלה מקבוצת המחלות האוטואימוניות. קבוצת מחלות בהן מערכת החיסון של הגוף תוקפת את רכיבי הגוף עצמו וגורמת למחלות שונות.
פסוריאזיס היא מחלה שפוגעת בעיקר בעור ובאה לידי ביטוי בתסמינים שונים כמו קילוף העור, גרד, מראה עוד אדום וקשקשי. המחלה עלולה להופיע בדרגות חומרה שונות ובאזורים שונים של הגוף, כך שאצל כל אדם זה יהיה מעט שונה. בדרך כלל האזורים הנפוצים ביותר להתפתחות פסוריאזיס הם ציפורניים ופרקים.
מה זה פסוריאזיס ברגל?
פסוריאזיס ברגל היא מחלה עור המתפתחת באזור הרגליים. המחלה גורמת לתאי העור לצמוח במהירות גבוהה פי חמש בהשוואה לקצב הצמיחה הרגיל של תאי עור. הגוף לא מצליח לעמוד בקצב ההתפתחות המהיר ובעקבות כך תאי עור מתים מהר יותר. כך, במקום שהעור יתקלף נוצרים נגעים עבים, מגרדים המלווים בקשקשים אדמדמים וורדרדים.
מה הגורמים למחלה?
הסיבה המדויקת הגורמת להתפתחות פסוריאזיס ברגל טרם ידועה. חוקרים סבורים כי מדובר בשיבוש של המערכת החיסונית וסבור כי שילוב של גנטיקה וגורמים בריאותיים לקויים אחרים עלולים להוביל להתפתחות המחלה. בדרך כלל המחלה מתפתחת אצל אנשים שסובלים ממצבים בריאותיים נלווים. ריכזנו לכם מספר גורמים שעלולים להוביל להתפתחות פסוריאזיס ברגל-
- פגיעה בעור- פגיעות שונות בעור כמו פציעות רגליים, עקיצת חיידקים, זיהומים, כוויות שמש, חשיפה לחומרים מגרים, גירוד חזק של העור ועוד, עלולות להוביל להתפתחות פסוריאזיס.
- זיהומים- במידה שסובלים מזיהומים שונים, יש סיכוי להתפתחות פסוריאזיס, לדוגמא, דלקות מפרקים המתחילות כנגעים קטנים ומחמירות עם הזמן.
- איידס- אנשים שסובלים ממחלת האיידס, עלולים לסבול גם מהתפתחות של פסוריאזיס ברגל, במיוחד בשלבים הראשונים של המחלה. בדרך כלל עם התחלת טיפולים נכונים ומתאימים התסמינים ישתפרו.
- טיפול תרופתי חדש- ישנם מקרים בהם עלול להתפתח פסוריאזיס ברגל בעקבות התחלת טיפול תרופתי חדש. יש תרופות שעלולות להחמיר נגעים ברגליים.
- משקל עודף- אנשים שסובלים ממשקל עודף עלולים לסבול מנגעים מוגברים. בדרך כלל הנגעים יצטברו בקמטים והקפלים של הברכיים.
מה התסמינים של המחלה?
פסוריאזיס ברגל כוללת מספר תסמינים שונים. חלק מהאנשים עלולים לסבול ממספר תסמינים שונים. יש לקחת בחשבון כי ישנם מקרים בהם הנגעים עלולים להופיע על כל הגוף ולא רק על הרגליים.
- ספחת
הצורה הנפוצה ביותר של פסוריאזיס כוללת תסמיני ספחת שמופיעים ב-80% מהמקרים. תסמיני ספחת כוללים עור יבש, נגעי עור אדומים וקשקשים כסופים. הנגעים הללו בדרך כלל יופיעו על הברכיים, אך עלולים להופיע בכל מקום על הגוף לרבות המרפקים, הקרקפת והגב התחתון. הנגעים האדומים עלולים להיות מגרדים או פצועים, ולעתים אף לכלול את שני התסמינים הללו. במקרים חמורים, תסמינים אלה יכללו גם סדקים ודימום בעור שמסביב לברכיים.
- ברכיים
אחד האזורים הנפוצים להתפתחות פסוריאזיס ברגל הוא הברכיים. במצב כזה יופיעו תסמינים שישפיעו על הקפלים בעור בקדמת הברכיים ומאחוריהם. הנגעים הללו עלולים להיות גדולים ולכלול כתמים אדומים חלקים שמובילים לחוסר נוחות. בדרך כלל הנגעים הללו נגרמים בעקבות חיכוך והזעה.
- ציפורניים
תסמיני ציפורניים הם תסמינים שמופיעים בציפורני הרגליים ועלולים להופיע גם בציפורני הידיים. בתסמינים מסוג זה, עלולים להתפתח שקעים או חורים קטנים בציפורניים. עלולים להופיע גם קווים וחריצים על הציפורניים שיובילו להתנתקות הציפורן מהבסיס שלה. בנוסף הציפורניים הופכות לדהויות או שצומחות בצורה חריגה. במקרים חמורים הציפורניים עלולות להתפורר.
- אצבעות הרגליים
מקום נוסף בו עלול להתפתח פסוריאזיס ברגל הוא אצבעות הרגליים. מדובר בנגעים אדומים בהירים, שמופיעים בהתפרצות ועלולים לטפטף מוגלה או להיות מכוסים בקשקשים. בדרך כלל הנגעים עלולים להוביל להתעוותות האצבעות או לכאבים חזקים. עלול להופיע גם באצבעות הידיים.
- פסוריאזיס מוגלתי
פסוריאזיס מוגלתי עלול להופיע גם על כפות הרגליים וגם על כפות הידיים. מדובר בנגעים שמתפתחים בהדרגה עד לכדי נגעים חומים עגולים. בדרך כלל הנגעים ילוו בקשקשים. הנגעים עשויים להתקלף ולהופיע שוב לאחר זמן מסוים.
כיצד ניתן לטפל בפסוריאזיס ברגל?
בדרך כלל לוקח מעט זמן למצוא את שיטת הטיפול הטובה ביותר להקלה על התסמינים או לעצירה שלהם. טיפול בפסוריאזיס ברגל יכול להתבצע על ידי קרמים ומשחות שיסייעו להחדרת לחות לגוף. הקרמים מיועדים להסיר את הקשקשת מהעור וכך החומר הפעיל של הקרמים יוכל לחדור לנגעים ולסייע בהבראתם. יש מספר משחות וקרמים שונים כמו אויאה או משחות סליצל. המשחות הללו מכילות ויטמינים שונים וסטרואידים. המשחות מגיעות בריכוזים שונים כך שניתן להתאים אותן לחומרת התסמינים.
בנוסף, ניתן לשלב טיפולים תרופתיים ואף טיפולי הזרקות. הטיפולים התרופתיים כוללים נטילת כדורים כמו ניאוטיגסון ומטוטריקסט.
שימו לב שבארץ אחד הטיפולים היעילים ביותר הוא על ידי החלמה בים המלח.