פסוריאזיס לתינוקות, או לילדים היא מחלת עור כרונית שכוללת נגעים אדומים, מגרדים וקשקשים לבנים. למעשה, שליש מהאנשים עם מחלת עור זו מפתחים אותה לפני גיל 20. על פסוריאזיס לתינוקות וילדים נרחיב במאמר הבא.
מה הגורם לפסוריאזיס לתינוקות?
למעשה, הגורם לפסוריאזיס לתינוקות זהה לגורמים המובילים להתפתחות המחלה אצל מבוגרים. אך יש צורות מסוימות של המחלה שמתפתחות בעיקר אצל ילדים. הגורמים המרכזיים להתפתחות המחלה הם שילובים של גורמים גנטיים וסביבתיים. למעשה, תינוקות וילדים נמצאים בסיכון להתפתחות המחלה אם יש היסטוריה משפחתית וגנטית של המחלה. בנוסף, אם הילד סבל בעבר ממחלות עור שונות או מפגיעות בעור כמו חתכים, חבלות, כוויות, שריטות וכדומה המחלה עלולה להתפתח. מחלות זיהומיות שונות כמו דלקת גרון סטרפטוקוקית ממנה סובלים תינוקות וילדים רבים עלולה להוביל להתפתחות פסוריאזיס לתינוקות. בנוסף, מצבים נפשיים הכוללים לחץ וסטרס גבוה עלולים להוביל להתפתחות המחלה.
מה התסמינים?
פסוריאזיס לתינוקות, כולל מגוון תסמינים שונים. בדרך כלל המחלה תתחיל עם בליטות אדומות שיופיעו על גבי העור ויתמזגו למצב שנקרא פלאק. במצב זה החלק העליון של העור נראה מעין אפור כסוף והוא יהיה עבה ומלא בקשקשים. בדרך כלל המחלה תופיע בעיקר במרפקים ובברכיים ובאזורי עור שנפצעו או נשזפו. בנוסף, המחלה עלולה להתפתח באזורים נוספים כמו הקרקפת, הטבור, בין הישבן ומסביב לאברי המין, בציפורני הידיים ובציפורני הרגליים. כמו כן, תינוקות וילדים יכולים לסבול גם מדלקת מפרקים פסוריאטית.
כיצד מאבחנים פסוריאזיס לתינוקות?
על מנת לאבחן פסוריאזיס לתינוקות יש לזהות את התסמינים של המחלה. בדרך כלל רופא הילדים יזהה את המראה האופייני של הנגעים המאפיינים את המחלה. במידה שקיים ספק, ייתכן שרופא הילדים ייקח מדגם קטן או ביופסיה של הנגע בעור, בשביל לבדוק אותו במעבדה ולאשר את האבחנה כי אכן מדובר בפסוריאזיס.
סוגי פסוריאזיס לתינוקות
כפי שציינו קודם, פסוריאזיס לתינוקות וילדים יכול להיות זהה לפסוריאזיס למבוגרים, אך קיימות צורות מסוימות של המחלה שמתפתחות בעיקר אצל ילדים.
- פסוריאזיס טיפתית- סוג זה של פסוריאזיס משפיע בעיקר בגיל הינקות והילדות. בדרך כלל פסוריאזיס טיפתית יופיע בעקבות זיהום חיידקי כמו דלקת גרון לדוגמא ואף לאחר פציעה או כוויית שמש. התסמינים של פסוריאזיס מסוג זה יכללו נגעים קשקשיים קטנים בצורה של טיפות או דמעות בצבע ורוד בהיר. בדרך כלל הנגעים יופיעו על הגב, זרועות הידיים או הרגליים.
- פסוריאזיס אריתרודרמי- סוג זה של פסוריאזיס נחשב לסוג הנדיר ביותר. תינוקות עם פסוריאזיס מסוג זה הם בעלי סיכון גבוה לחום, התייבשות וזיהום בהתלקחות של המחלה. התסמינים של פסוריאזיס זה כוללים נגעים ופריחה אדומה ומתקלפת שמכסה את כל הגוף. במקרים רבים הפריחה עלולה לגרד או אפילו לשרוף בעוצמה.
- דלקת מפרקים פסוריאטית- דלקת מפרקים פסוריאטית עלולה להופיע במפרקים שונים של הגוף, כאשר יכולה לפגוע במפרק בודד או בכולם. סוג זה של פסוריאזיס גורם למפרקים כואבים, נוקשים, נפוחים ומאדימים. בדרך כלל יפגע בעיקר במפרקי אצבעות הידיים והרגליים. במשך הזמן המפרקים עלולים להתעוות עקב דלקת כרונית. במקרים שונים הדלקת עלולה להוביל לשינויים בציפורניים כך שיהיו חצויות או שבורות.
מה דרכי הטיפול?
לא קיימת תרופה לטיפול בפסוריאזיס לתינוקות אך ניתן לטפל במחלה במגוון שיטות טיפול שונות-
- טיפול מקומי- טיפול מקומי הוא טיפול שמתבצע על ידי משחות שנמרחות באופן מקומי על גבי האזורים הנגועים והפגועים. טיפול זה כולל קרמים, משחות, ג'ל, שמפו מיוחד ועוד. בטיפול מקומי ניתן לשלוט במניעת התפשטות הפסוריאזיס ואף לשיפור הנגעים.
- פוטותרפיה- פוטותרפיה היא טיפול באור שמתבצע על ידי קרינת UV. טיפול זה הוא חדש יחסית והוא נחשב לבטיחותי ויעיל במיוחד. על ידי פוטותרפיה ניתן לחשוף את האזורים הנגועים לאור אולטרה סגול במשך שלושה עד חמישה טיפולים שבועיים ולהקל על תסמיני המחלה. יש סוגים שונים של טיפולי פוטורתפיה- טיפול UVB רחב טווח, טיפול UVB קצר טווח או טיפול PUVA.
- טיפולים מערכתיים- טיפולים מערכתיים הם טיפולים על ידי תרופות שמיועדים למחזור הדם ומשפיעים על כל תאי הגוף, בשונה מטיפול מקומי שמשפיע רק על אזור מסוים. טיפולים מערכתיים ניתנים רק במצבים חמורים של פסוריאזיס לתינוקות.
- טיפול נפשי- פסוריאזיס היא מחלה לא פשוטה שעלולה לכלול התמודדות נפשיות רבות, במיוחד לילדים. לכן חשוב להעניק לילד גם תמיכה נפשית, להסביר לו שלא מדובר במחלה מדבקת או מסכנת חיים בשביל להפחית את הלחץ או הבושה מהמחלה. ניתן להיעזר בקבוצות תמיכה שיסייעו לילדים בהתמודדות עם המצב.