פסוריאזיס במפשעה, היא מחלה אשר ידועה גם בשם פסוריאזיס "הפוך" או אינברסה פסוריאזיס, שגורמת להופעת נגעים קשקשיים באזורים המוצנעים של קפלי העור. מחלה זו, אשר מופיעה בשכיחות נמוכה ביותר של כ-2-6% מבין כל חולי הפסוריאזיס, גורמת להופעת הנגעים האופייניים לפסוריאזיס במיקום בלתי שגרתי.
בעוד חולי הפסוריאזיס ה"קלאסית" סובלים מנגעים בכל הגוף, פסוריאזיס הפוכה גורמת להופעת נגעים באופן סלקטיבי באזורים אופייניים כמו המפשעה, בית השחי, מתחת לשדיים וסביב איבר המין. מחלה זו אופיינית בעיקר לאנשים בעלי משקל עודף, והטיפול בה מתבצע לרוב על ידי שימוש במשחות סטרואידים.
הופעת נגעים אופייניים במיקום ספציפי
כפי שהשם מרמז, פסוריאזיס במפשעה גורמת להופעת נגעים בעיקר באזור המפשעה, אך גם באזורים נוספים של קפלי עור כמו בית השחי. בחלק מהמקרים, הנגעים יכולים להופיע גם סביב איבר המין (בעיקר אצל נשים) או מתחת לשדיים. במקרים אלה, יש צורך ליצור קפל עור משמעותי, כפי שקורה אצל נשים עם שדיים גדולות או במשקל עודף.
הנגעים המופיעים בפסוריאזיס מפשעה מעט שונים מהנגעים הקשורים לסוגי הפסוריאזיס האחרים, ובמקרה זה מופיעים כנגעים בהירים ומבריקים. לעומת זאת, בסוגי הפסוריאזיס האחרים יופיעו נגעים אדומים, מורמים מעל פני שטח העור המכילים שכבה קשקשית אופיינית. בדרך זו, על פי הצורה והמיקום האופייניים, ניתן להבחין בין פסוריאזיס במפשעה לסוגים אחרים של המחלה.
בדומה לסוגי הפסוריאזיס האחרים, גם במקרה זה הופעת הנגעים מתבצעת באופן מחזורי, כך שמופיעים נגעים במשך תקופה מסוימת, ולאחריה תקופת הפוגה. מטרת הטיפול בפסוריאזיס היא לצמצם את חומרת התסמינים בתקופת ההתפרצות, ולהאריך ככל שניתן את תקופת ההפוגה.
גורם הסיכון העיקרי הוא השמנה
ככל הנראה, קיים קשר בין הימצאות קפלי העור לבין הופעת הנגעים, ולכן ככל שקפלי העור גדולים ומשמעותיים יותר, כך גם הסיכוי לפתח נגעים כאלה עולה. מסיבה זו, פסוריאזיס במפשעה מופיעה בעיקר אצל אנשים הסובלים מהשמנת יתר קיצונית, אצלם ניתן לזהות קפלי עור גדולים ומשמעותיים אשר מספקים את המצע האופטימלי להופעת הפסוריאזיס.
רגישות יתר לחיכוך
מאפיין נוסף של הפסוריאזיס במפשעה הוא רגישות יתר לחיכוך, וכתוצאה מכך הופעת תחושת גירוי וגרד. מכיוון שהפסוריאזיס במפשעה מופיע במיקום אופייני תחת קפלי העור, הנגעים נפגעים מהחיכוך עם העור ושכבת השומן ומהצטברות הזיעה, הופכים למגורים וגורמים להופעת גרד ותחושת אי נעימות. אי לכך, חשוב מאוד להגן על הנגעים מפני החיכוך, ובכך לסייע להפחתת הגרד ולשיפור מצב הנגעים.
הסיבות לפסוריאזיס במפשעה
פסוריאזיס במפשעה מופיע על רקע תגובה אוטואימונית של העור, אשר גורמת להופעת הנגעים. בדומה לסוגי הפסוריאזיס האחרים, הבסיס להופעת המחלה אינו ברור, וככל הנראה קיימים מספר טריגרים אשר גורמים להופעת הנגעים. הטריגרים החשובים הגורמים לכך הם לחץ, עישון, שינויים במזג האוויר ושימוש בסוגים שונים של תרופות, אך הנגעים יכולים להופיע גם ללא טריגר ידוע.
במקרה של פסוריאזיס במפשעה, ככל הנראה למיקום האופייני (בין קפלי העור) תפקיד משמעותי, והלחות והחום האופייניים לאזורים בהם מתפתח סוג זה של פסוריאזיס תורמים להיווצרות הנגעים הללו.
הטיפול בפסוריאזיס במפשעה
- הימנעות מחיכוך – מאחר שחיכוך גורם להחמרת מצב הנגעים, מומלץ להימנע ככל שניתן מחיכוך באזור הנגעים על ידי לבוש רחב, והימנעות מגירוד.
- שמירה על היגיינה – חשוב מאוד לשמור על היגיינה ולהקפיד על רחצת האזור באופן יום יומי, על מנת למנוע את זיהום הנגעים ואת החמרת המצב.
- שימוש במשחות סטרואידים – רוב הרופאים ימליצו למטופלים על שימוש במשחות המכילות סטרואידים (כמו קורטיזון) אשר יגרמו להפחתת התהליך הדלקתי ולשיפור מצב הנגעים.