מתוטרקסט (methotrexate) היא תרופה הניתנת דרך הפה פעם בשבוע או מחולקת ל- 3 מנות הניתנות במרווחים של 12 שעות, בתוך תקופה של 24 שעות (למשל – 8 בבוקר, 8 בערב ושוב 8 בבוקר), התרופה משמשת כחלק משגרת טיפול בפסוריאזיס. לחילופין, ניתן לתת את התרופה גם כזריקה, אחת לשבוע.
מתוטרקסט מאטה את צמיחת התאים המהירה על העור במצב של פסוריאזיס. מתוטרקסט משמש לטיפול בפסוריאזיס חמור (כאשר מעל 20% מהעור נגוע), כאשר קרמים, משחות, פוטותרפיה ושאר המוצרים למקרים הקלים לא עזרו, או כאשר לא ניתן להשתמש בהם. הוא משמש גם לטיפול בדלקת פרקים פסוריאטית.
השלכות בריאותיות
מתוטרקסט אסור לשימוש אצל נשים בהריון, או כאלה המנסות להרות. כמו כן התרופה אסורה לשימוש אצל אנשים עם הפרעות במערכת הדם או הסובלים מאנמיה חמורה.
בנוסף, אסור להשתמש בתרופה במקרים של כיבי קיבה, מחלות כבד או כליות, מחלות זיהומיות (כגון שחפת) ושתיית אלכוהול תדירה. רצוי להימנע משימוש בתרופה גם במקרה שאין באפשרות המטופל לחזור לרופא לבדיקת תופעות הלוואי.
תוצאות השימוש במתוטרקסט מתחילות להיראות רק כעבור מספר שבועות מתחילת הטיפול. אם תופעות הלוואי נסבלות, התרופה עובדת מצוין עבור חלק גדול מהאנשים. בזמן הטיפול במתוטרקסט חשוב להקפיד על ביצוע בדיקות דם באופן סדיר ומעקב צמוד אצל הרופא המטפל.
מתוטרקסט – תופעות לוואי
תופעות הלוואי השכיחות יותר בעת השימוש במתוטרקסט כוללות – עייפות, בחילות, חוסר תאבון, בעיות שינה וספירת דם נמוכה.
תופעות הלוואי השכיחות פחות כוללות – כוויות שמש (אם נחשפים למנות גדולות של קרני שמש או אולטרה סגול – UV, לפני או אחרי נטילת התרופה), הקאות, שלשולים, צואה דמית, פצעים בפה, חבלות ודימומים קלים, פריחה או פצעים בעור, כאבי ראש, צמרמורות, חום, סחרחורות, מומים מולדים (אם נלקח ע"י אישה בהריון או הריון).
לטווח הארוך, תופעות הלוואי כוללות נזק לכבד, אך אם לא מדובר בנזק חמור – יהיה הנזק לכבד הפיך והכבד ישתקם לאחר הפסקת נטילת התרופה. הסיכון לכבד גבוה יותר במקרה של שתיית יתר של אלכוהול, אם המטופל סובל מסכרת, בעיות קיימות בכבד, בעיות בכליות או עודף משקל.
יש לשים לב שייתכנו תופעות לוואי אחרות אשר לא הוזכרו כאן, לכן בכל מקרה יש להגיע לביקורות קבועות אצל הרופא המטפל ולייחס חשיבות לכל שינוי בהרגשה הכללית.
בגלל תופעות הלוואי הרבות של המתוטרקסט, תרופה זו משמשת לטיפול רק במקרים החמורים של פסוריאזיס, אשר לא מגיבים לטיפולים אחרים, למשל – דלקת מפרקים פסוריאטית. לפני תחילת השימוש במתוטרקסט עורכים בדיקת דם לתפקודי כבד וספירת דם.
לאחר מכן, לאורך כל זמן הטיפול מבצעים בדיקות אלה על בסיס קבוע וייתכן שיהיה צורך בביצוע ביופסיה לכבד בזמן השימוש בתרופה, כדי לוודא את בריאותו.