טקרולימוס, או בשמה המסחרי פרוטופיק היא תרופה לדיכוי המערכת החיסונית אשר אושרה לראשונה בטיפול במחלות עור באברי המין.
על אף יעילותה, ה-FDA מזהיר כי פרוטופיק אינה יכולה לשמש כטיפול ראשון עבור פסוריאזיס וציין כי יש קשר בין התרופה לאפשרות לחלות בסרטן עור ולימפומה.
יחד עם זאת, האקדמיה האמריקנית לדרמטולוגיה פרסמה כי הארגון אינו מסכים עם ההחלטה של ה-FDA ומאמין שהתרופה בטוחה כאשר משתמשים בה כראוי. פרוטופיק פועלת על ידי חסימת התגובה החיסונית המייצרת תסמיני פסוריאזיס. היא מדמה עבור המערכת החיסונית מצב של גוף בריא ומונעת למעשה תקיפה מיותרת של הגוף.
לתרופה תגובות אלרגיות אפשריות, לדוגמה חולים המטופלים בפרוטופיק צריכים לפנות לרופא באופן מיידי אם הם חווים בלוטות נפוחות, פצעים או נפיחות של העור. תופעות לוואי רגילות כוללות תחושת עקצוץ, גרד, אקנה, בחילות וכאבי ראש. אם תגובות רגילות אלו לא חולפות אף הן, יש לפנות לטיפול רפואי.
מנהל המזון והתרופות האמריקאי ה-FDA, אישר את השימוש בפרוטופיק טקרולימוס עבור פסוריאזיס פנים חמור, אבל מסתייג משימוש קבוע או יחיד ללא תרופות אחרות במשולב ויחד עם הפסקות ממושכות בשימוש בו.
מחקר שבוצע בשנת 2007, אשר פורסם בעיתון הבריטי לרפואת עור, השווה את היעילות של הקלציטריול המוכר לטיפול בפסוריאזיס הפנים עם טיפול ב- tacrolimus.
המחקר נערך במשך שישה שבועות, וחקר 50 משתתפים עם פסוריאזיס הפנים או אברי המין, נמצא כי 60% מהחולים שנטלו tacrolimus השיגו נסיגה מוחלטת או כמעט מוחלטת של פריחה של הפסוריאזיס עם זאת, רק 33% מהחולים שנטלו קלציטריול חוו שיפור דומה.
התמודדות עם בעיות הערכה עצמית
יחד עם הטיפול החריף אשר מושג באמצעות הטקרולימוס, ובגלל שלא קל לכסות את הפסוריאזיס של הפנים כמו את שאר חלקי הגוף, מהווה נושא זה אתגר פסיכולוגי קל לא בפני החולים בו בניגוד, אולי, למטופלים עם פסוריאזיס בשאר חלקי הגוף שעוד ניתן להסתיר.
יחד עם זאת, אפשר וניתן היום להתגבר על האתגרים האלה, בשילוב הנכון של טיפול ותמיכה.