תרופת ציקלוספורין (Cyclosporine) זמינה לנטילה כזריקה, נוזל, או גלולה למתן דרך הפה ומיועדת לטיפול במספר סוגי פסוריאזיס. המינון המומלץ של ציקלוספורין תלוי בגיל ומשקל גופו של המטופל ומותאם על ידי הרופא המטפל.
פעילותה הרפואית של ציקלוספורין, היא לדכא את המערכת החיסונית ובכך להאט את קצב הצמיחה המהיר של התאים בעור במקרה של פסוריאזיס. השימוש בציקלוספורין נעשה לעתים רחוקות מאוד, כיוון שהתרופה משמשת לטיפול במקרים חמורים מאוד של פסוריאזיס, להם לא ניתן לעזור באמצעות טיפול בתרופת מתוטרקסט (methotrexate).
השלכות בריאותיות של ציקלוספורין
השימוש בתרופה זו, בדומה לתרופות אחרות המיועדות לטיפול בפסוריאזיס, אסור לנשים בהריון או לנשים בגיל הפוריות הרוצות או מנסות להיכנס להריון. ציקלוספורין יעיל מאוד בניקוי כתמי הפסוריאזיס מהעור ואף עשוי לסייע במניעת הישנות המחלה.
למרות הפעילות הרפואית החיובית והיעילה, נטילת תרופת הציקלוספורין כרוכה בהיתכנות של מספר תופעות לוואי, כגון – דיכוי המערכת החיסונית, בעיות בכליות, נטיה ללחץ דם גבוה וסרטן עור שאינו מלנומה (במיוחד אצל אנשים המשלבים טיפול גם ב PUVA – שהוא נטילת תרופת הפסורלן בנוסף לחשיפה לקרני UVA).
השימוש בציקלוספורין חייב להיות מבוקר אצל הרופא המטפל וחובה לבצע בדיקות שגרתיות של לחץ דם ותפקודי כליות.
אי ביצוע בדיקות על בסיס קבוע, יגביר את הסיכון לפגיעה במערכות בגוף. לפיכך, חשוב מאוד להקפיד על ביקורים סדירים אצל הרופא המטפל, ביצוע הבדיקות ושימוש בתרופה בהתאם להוראותיו. במקרה שהרופא לא ציין זאת – שאלו אותו או את הרוקח לגבי שתיית מיץ אשכוליות בזמן השימוש בתרופת הציקלוספורין.
מיץ אשכוליות עלול להגביר את רמת התרופה בדם. עליית יתר של רמת התרופה בדם עלולה להגביר את הסיכויים לתופעות לוואי חמורות.
רמת הבטיחות לטווח הארוך בשימוש בציקלוספורין לאורך זמן, אינה ידועה. שאלו את הרופא לגבי תופעות לוואי אחרות אפשריות, כמו כן, שימו לב לכל שינוי גופני ובהרגשה הכללית בזמן השימוש בתרופה.
אם חל שינוי בהרגשה, יש לדווח באופן מיידי לרופא המטפל. בכל מקרה יש לקרוא את העלון לצרכן לפני השימוש, שם נמצאת רשימה מפורטת יותר של תופעות לוואי אפשריות. השימוש בתרופת הציקלוספורין אינו מומלץ אצל אנשים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת, כגון אנשים בעלי HIV או סרטן.