פסוריאזיס היא מחלה אוטואימונית כרונית שבאה לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים שרובם מופיעים בעור של החולים.
בניגוד למה שרבים חושבים, לא מדובר על מחלה ספציפית אחת כי אם על מחלה שיכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של צורות.
פסוריאזיס וולגאריס היא הצורה הנפוצה והשכיחה ביותר של המחלה ולצד צורה זו קיימות צורות נוספות של פסוריאזיס כמו למשל גוטטה פסוריאזיס, פסוריאזיס אינברסה (נקראת בעברית פסוריאזיס הפוכה), פסוריאזיס אריתרודרמה ועוד.
סך הכול בין שמונים לתשעים אחוז מחולי הפסוריאזיס סובלים מצורה זו של המחלה.
הגורמים לפסוריאזיס וולגאריס
בדומה לשאר הסוגים של פסוריאזיס, גם הגורם לפסוריאזיס וולגאריס איננו ברור עד תום. למרות שהמנגנון של המחלה ברור לחוקרים בתחום מבחינה פיזיולוגית, הרי שלא ברור מה גורם למנגנון זה לפעול בקרב אנשים מסוימים.
עם זאת, ידוע כי ישנם גורמי סיכון מסוימים שעלולים להוביל להתפרצות המחלה. סך הכול נראה כי מדובר על מחלה מולטיפקטוריאלית, כלומר על מחלה שעל מנת שתתפרץ בחולים ישנו צורך בקיום של מספר גורמים במקביל.
בין היתר מדובר על גורמים גנטיים מסוימים, על גורמים סביבתיים מסוימים, גורמים נפשיים מסוימים ועוד. כך למשל נראה כי בקרב נשים המחלה מופיעה בשכיחות גבוהה יותר בקרב נשים מעשנות מאשר בקרב נשים לא מעשנות, ישנו קשר בין צריכה מוגברת של אלכוהול ושומן מן החי לפסוריאזיס וכן ניתן לראות כי המחלה מופיעה בשכיחות גבוהה יותר בקרב אנשים שסובלים מבעיות כבד.
התסמינים של פסוריאזיס וולגאריס
החולים בסוג זה של פסוריאזיס סובלים מקשקשת כסופה בעור שמופיעה בעיקר באזור הציפורניים, הברכיים, הקרקפת והמפרקים. התחלופה של תאי העור שגורמת לקשקשת היא תוצאה של תקיפה שמתרחשת על ידי תאי מערכת החיסון. המחלה מופיעה באופן התקפי ומתאפיינת בתקופות של התלקחות ורמיסיה, כלומר התפרצות ונסיגה.
הנגעים העוריים בולטים מאוד מעל פני השטח של העור הבריא אך במקרים מסוימים הם יכולים להיות דקים יחסית. במקרים מסוימים הם מופיעים באופן ממוקד באזור מסוים אך ישנם גם חולים שבהם הנגעים מופיעים באופן סימטרי בשני הצדדים של הגוף.
העור עשוי להיות קשה מאוד ובין התסמינים ניתן למנות גם תחושות של גירוד או עקצוצים בנגעים העוריים. בנוסף לכך העור מסביב לנגעים הפסוריאטיים יכול במקרים מסוימים להיות יבש מאוד ובעקבות כך להיסדק ואף לדמם לעתים קרובות.
בקרב שבעה עד עשרה אחוז מהחולים ניתן לראות גם תסמינים שונים של דלקת מפרקים שכן חלק מהחולים בפסוריאזיס וולגאריס סובלים במקביל גם מדלקת מפרקים פסוריאטית במפרקים השונים בגוף.
איבחון פסוריאזיס וולגאריס
המחלה מאובחנת על ידי רופא עור לפי המראה האופייני של הנגעים. במקרים מסוימים בהם לא ניתן יהיה לזהות את המחלה בוודאות מוחלטת ייתכן כי יהיה צורך לבצע בדיקת ביופסיה במטרה לשלול קיום של מקור אחר שיכול היה לבוא לידי ביטוי בנגעים העוריים שהתפתחו בגופו של החולה אך ברוב המקרים לא יהיה בכך צורך.
טיפול בפסוריאזיס וולגאריס
קצרה היריעה מלתאר את המגוון הרחב של הטיפולים המוצעים לחולים אך באופן כללי ניתן לכתוב כי הטיפולים מתחלקים לטיפול מקומי בנגעים בעזרת קרמים או משחות שמכילים ויטמין D, סטרואידים, פחם פעיל או ויטמין A וטיפול סיסטמי או מערכתי בעזרת מתוטראקסט, רטינואידים, פוטותרפיה ותכשירים ביולוגיים שונים.
מה שחשוב לציין בכל הקשור לטיפול הוא שכל חולה שסובל מפסוריאזיס וולגאריס מגיב באופן שונה לטיפולים השונים ולכן חשוב להתאים את הטיפול באופן אישי לכל מטופל.