פסוריאזיס היא מחלת עור כרונית המתאפיינת בהופעת בליטות המלוות בגירוד, קשקשים, וכתמים המתפרשים על חלקים גדולים של העור.
במקרים אחדים של פסוריאזיס, העור נצפה באופן תקין ללא שינויים אם כי המטופל עשוי להתלונן על גירוד. בדומה למחלות רבות אחרות, הסיבה לפסוריאזיס אינה ברורה אולם ידוע כי לגנטיקה, אורח חיים ותזונה קיימות השפעות על התפתחות המחלה.
פסוריאזיס הינה מחלה כרונית המתעוררת לפרקים ואינה ניתנת לריפוי, אולם בשנים האחרונות הוצעו שיטות טיפול הפועלות להקלת על התסמינים.
סימני המחלה מופיעים כתוצאה מפעילות המערכת החיסונית שמציגה את תאי העור כתאים זרים ולפיכך תוקפת אותם.
נראה כי לתזונה יש השפעה על תסמיני המחלה בחלק מן המקרים. קיימת המלצה להמנע מצריכת אלכוהול ומצריכה מוגברת של מזונות מן החי.
מחקר שנעשה בשוודיה הראה כי חולים הסובלים מפסוריאזיס שהקפידו על תזונה טבעונית, ללא בשר, דגים, חלב, או ביצים, במשך כשלושה עד ארבעה שבועות, הציגו שיפור וחלה הקלה בתסמיניהם. בנוסף למוצרים מן החי, חיטה ומזונות חומציים כמו הדרים, עגבניות, קפה, אננס, וסודה נקשרו באופן מובהק להחמרת מחלת הפסוריאזיס.
טבעונות יכולה לשפר את תסמיני מחלת הפסוריאזיס
ישנן מספר טענות העונות על השאלה מדוע טבעונות עשויה להקל על תסמיני מחלה פסוריאטית. טבעונות בדרך כלל מתאפיינת בתזונה דלה בקלוריות ושומן, אשר מסייעת לירידה במשקל. בעוד משקל נמוך יותר מפחית את הלחץ על מפרקים דלקתיים פרקים, קיימות אף ראיות לכך שאנשים בעלי משקל יתר נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח דלקות פסוריאטיות.
בנוסך לכך, תזונה טבעונית מכילה רמות נמוכות של חומצה ארכידונית, חומר המעורב בליבוי דלקות בגוף. כמו כן, מכילה רמות גבוהות של נוגדי חמצון הנמצאים בפירות וירקות אשר מסייעים להפחית תגובה דלקתית.
תזונה טבעונית עשירה בויטמינים, מינרלים ואנזימים משפרת את פלורת המעיים הטבעית ולפיכך מסייעת לגוף להתגונן מפני המחלה.
נוגדי חמצון ופסוריאזיס
טבעונות מתאפיינת בהימנעות מאכילת מזונות מן החי כמו בשר, דגים, חלב וביצים ומתבססת בעיקר על מרכיבים צמחוניים. טבעוניים מרבים בצריכת פירות, ירקות , מקורות טובים של אנטיאוקיסדנטים (נוגדי חימצון).
נוגדי חמצון כמו וויטמין C, ויטמין E, בטא קרוטן וסלניום עשויים להועיל למניעת חוסר האיזון של הסטרס החמצוני וומהווים מקור הגנה במחלת הפסוריאזיס.
בטא קרוטן מציג פעילות נוגדת חמצון על ידי כך שהוא מדיח רדיקלים חופשיים. עד כה, בוצעו מחקרים בודדים אשר בחנו את השפעתם של תוספי נוגדי חמצון על תסמיני הפסוריאזיס, ולשם כך נדרשים מחקרים מעמיקים יותר.
מיץ עשב החיטה
שתייה של מיץ עשב החיטה על בסיס יומי, פועלת לסילוק רעלנים מהדם וסילוק רעלים מהמעי. מיץ עשב החיטה עשיר בנוגדי חמצון המגנים על הגוף ומקלים על תסמיני המחלה.
כמו כן, מיץ בעל מרכיבים אלה מכיל חומר אנטי דלקתי, אנטי ויראלי ואנטי פטרייתי ובכך למעשה מסייע בדיכוי הגורמים אשר מובילים להתעוררות מחלת הפסוריאזיס.
שיטות טבעיות לטיפול במחלה
שיטות טבעיות יכולות לעזור להרגיע את התגובה הדלקתית בגוף ולהפחית או למגר את הצורך בטיפול תרופתי.
השיטות הטבעיות כוללות תזונה עשירה בירקות או מיצים ירוקים טריים, שמנים מן הצומח, המנעות ממלח, ושמנים מן החי.
יישום השיטות האלה, מקלות על ההתמודדות עם המחלה והשפעותיה על הגוף והעור בפרט, כמו גם מפחיתות את הסיכון לחוות תופעות לוואי כתוצאה משימוש בטיפול תרופתי.
מאחר ותזונה המבוססת על ההשקפה הטבעונית לוקה לעיתים בחסרים תזונתיים, חשוב להתייעץ עם רופא ותזונאי בנוגע לתפריט היומי.