קבוצת חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בשיתוף עם חברת טבע פיתחו גרסה משופרת לתרופה ניסיונית לטיפול במחלת הפסוריאזיס.
מחלת פסוריאזיס נגרמת כאשר המערכת החיסונית שולחת אותות פגומים הגורמים להאצת מחזור החיים של תאי העור.
אחד האותות המעורבים בתהליך הוא החלבון אינטרלאוקין-17. החוקרים פיתחו שיטה חדשה המעכבת את החלבון, במטרה להקטין את הדלקת המתרחשת בפסוריאזיס. לדברי החוקרים, השיטה פותחו עבור מטופלים אשר אינם מגיבים לטיפולים קיימים.
מחלת הפסוריאזיס היא מחלת עור אוטואימונית כרונית המאופיינת בכתמי דלקת, לבנים הפזורים על העור, גירוד ואדמומיות. עד כה לא נמצאה תרופה למחלה, אולם קבוצת החוקרים הישראלים מאמינים כי עלו על דרך לגיבוש פוטנציאלי של תרופה פורצת דרך אשר עשויה לשמש כפתרון.
במחקרים קודמים הוכח כי החלבון אינטרלאוקין 17 תופס חלק נכבד בהתפתחות המחלה. שנתיים של עבודה נמרצת במעבדות הוכיחו כי הקולטן המהונדס INTERLEUKIN-17RA, יעיל בחיסול הפסוריאזיס בגוף האנושי. עד כה, לא נעשו ניסיונות הטיפול בגוף אנושי, אך בוצעו בעכברי מעבדה. כרגע החוקרים עובדים בשני הכיוונים.
ניצול הממצאים למחלות אחרות
צוות מעבדת המחקר עובד כעת על דיכוי צייטוקינים אחרים אשר מעורבים במחלות אוטואימוניות אחרות הפועלות במערכת העיכול כמו מחלת קרוהן וקוליטיס.
לטענת החוקרים, נושא המחקר שלהם הוא ייחודי מסוגו ברחבי העולם. בנוסף, טוענים החוקרים כי השיטות המיושמות יכולות לעבוד על קולטנים אחרים הקשורים למחלות אוטואימוניות ומחלות סרטן.
שיטות המחקר
במחקר אשר בראשו עומד פרופסור אהרוני, מתמקד ביצירת חלבונים בעלי תכונות חדשות באמצעות שיטה המכונה בשם "אבולוציה מכוונת".
שיטה זו מבוססת על יצירת מגוון גנטי באמצעות קובץ גנים המכילים מוטציות, אשר נבדקו ונסרקו על מנת לבודד חלבונים בעלי תכונות משופרות. שימוש בשיטה זאת יכול להאיץ את תהליך האבולוציה הטבעי המוביל ליצירת חלבונים בעלי תכונות חדשות ולכן קיבל את שמו כשם הוא.
הסיבה העיקרית להתפרצות המחלה היא הפרעה של האיזון הטבעי בין אותות מערכת החיסון, אשר מעכבים דלקת בהשוואה לאותות הקודמים לדלקת. תוצאה של חוסר איזון.