פסוריאזיס, אותה מחלת עור בעלת רקע גנטי, מחלה המאופיינת במראה עור אדום ובעל קשקשים, היא נפוצה אצל גברים ונשים באותה מידה, יכולה להופיע גם אצל ילדים ולא ידוע מה גורם לה. מרבית הסובלים ממנה חולים בה בצורה קלה יחסית אך יש כאלו שהיא חמורה, גורמת לסבל פגיעה באיכות החיים שלהם, לעיתים פגיעה משמעותית ביותר. משום שמדובר במחלת עור גנטית ישנם טריגרים שונים היכולים לגרום להתפרצות כמו למשל לחץ ומתח נפשיים, זיהומים חיידקים וויראליים שונים, תרופות מסוימות, שינוי אקלים קיצוניים, טראומות לעור וכדומה.
כיצד מטפלים בפסוריאזיס?
לפסוריאזיס טיפולים שונים המותאמים לחומרת המצב. לרוב טיפול בפסוריאזיס בדרגה קלה או בינונית יכלול משחות למריחה חיצונית על האזור הדלקתי. זה יכול להיות משחה עם קורטיזון להפחתת הדלקתיות או משחה המכילה חומצה סלצילית המסייעת לקילוף העור, יש משחות "זפת" כמו Alphosyl ואנטראלנים המיועדות להאט את קצב חלוקת התאים. המשחות אינן פותרות את הבעיה אך הן מקלות עליה עד שהעור חוזר למצב רגיל.
במצב בו הפסוריאזיס במצב חמור ומפושט יש מספר אפשרויות, אופציה אחת היא טיפול המשלב לרוב מריחה של משחות זפת עם פוטותרפיה – חשיפה לתדר סגול. הטיפול מתבצע תוך כדי אשפוז לתקופה של כחודש או על ידי הגעה של החולה ליחידות הפוטותרפיה מספר פעמים בשבוע לצורך קבלת הטיפול. דרושים כ- 30 טיפולים כדי להגיע להפוגה במחלה. אופציה נוספת היא תהליך של חשיפה של מספר שעות לשמש באזור של ים המלח מה שעלול להוות בעיה בחורף. בשנים האחרונות התפתח טיפול באמצעות לייזר אשר אור ממוקד לפסוריאזיס מבלי לפגוע בעור הבריא שמסביבו. קיימים גם טיפולים ביולוגיים שונים, לרוב מדובר בטיפולים חדשים יחסית אשר מטרתם להתמקד במערכת החיסונית ולנטרל את תאי ה- T שפועלים בצורה לא תקינה או כנגד הציטוקינים אותם הם מפרישים אשר ככל הנראה הם הגורמים למחלה. טיפול ביולוגי עלול להחליש את מערכת החיסון ולגרום למטופל להיות חשוף יותר לתחלואה של מחלות אחרות.
מה אנחנו יודעים עד כה על נגיף הקורונה?
וירוס הקורונה, COVID19 אשר הגיע לחיינו בתחילת שנת 2020 הינו וירוס הפוגע במערכת הנשימה. הוא מהווה סכנה לרוב לאנשים בקבוצות סיכון – אנשים מעל גיל 60, אנשים הסובלים ממחלות רקע, בעלי מערכת חיסונית מוחלשת כמו חולי סרטן ואנשים המקבלים טיפולים שונים המחלישים את המערכת החיסונית שלהם כמו חולי פסוריאזיס המטופלים בטיפול ביולוגי.
מדוע חשוב כל כך להמשיך ולטפל בפסוריאזיס גם בעת משבר הקורונה?
כמו הרבה מחלות, לחץ ומתח נפשי מתמשכים הינם בין הגורמים להתפרצות פסוריאזיס ואף עלולים לגרום להחמרה במידה והמחלה כבר התפרצה. משום שמדובר במחלה כרונית, אשר נכון להיום אינה ניתנת לריפוי, והטיפולים הניתנים לסובלים ממנה מסייעים אך ורק בכדי להקל על המצב ולעזור להגיע להפוגה עד להתפרצות הבאה, חשוב מאוד לשמור על שגרת הטיפולים על בסיס קבוע גם בתקופה של קורונה. לא משנה אם אתם מטופלים בפוטותרפיה או הולכים לחשיפה לשמש בים המלח, עוברים טיפול לייזר ממוקד או מקבלים תרופה ביולוגית רצף הטיפולים חשוב ביותר. גם חולים אשר מטופלים בתרופות ביולוגיות, אשר עלולות להחליש את המערכת החיסונית ולהשאיר אותם חשופים יותר לתחלואת הקורונה, למרות ועל אף החשש המוצדק מפני הדבקות בקורונה חשוב בעבורם להתמיד בטיפול משום שהפסקה של הטיפול עלולה לגרום להחמרת המחלה לאחר שכבר הושגה עליה שליטה. בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל כדי לקבל החלטה מושכלת באופן אישי האם ואיך להמשיך בטיפולים גם בתקופה הזו.