טיפולים ביולוגיים

טיפול ואבחון פסוריאזיס זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז טיפול ואבחון פסוריאזיס!

צרו קשר לפתרונות במחלות עור ופסוריאזיס

תרופותתרופות ביולוגיות הנקראות גם נוגדני TUMOR NECROSIS FACTORS) TNF) – מדכאות תהליך דלקתי ועוזרות בהחלמה ממחלות שונות ובניהן פסוריאזיס.

TNF מתייחס לקבוצה של משפחת הציטוקינים (רעלנים) שיכולים לגרום למוות של תאים. שני הפקטורים הראשונים מבני משפחה זו אשר היו מזוהים עם תמותת תאים הם :אלפא (TNF-α) ובטא (TNF-β), הידוע גם בשם Lymphotoxin .

על מנת לטפל באמצעות TNF נהוג להשתמש בתרופות ביולוגיות. תרופות ביולוגיות הן תרופות על בסיס חלבונים דומים או זהים לאלו שיוצרו ע"י הגוף.

תרופות אלו, כגון Alefacept ו- Etanercept, תפקידן לחסום את התגובה הטבעית והמזיקה של מערכת החיסון של הגוף, הגורמת לאותם תסמיני פסוריאזיס.

למי מתאים השימוש בתרופות ביולוגיות?

תרופות ביולוגיות משמשות בעיקר עבור אנשים שאינם יכולים להשתמש בטיפולים אחרים, או כאלה הסובלים מפסוריאזיס אשר לא השתפר כתוצאה מטיפולים אחרים.

למרות שתרופות ביולוגיות אינן יעילות יותר מטיפולים אחרים לטיפול בפסוריאזיס, הן עשויות להיות בטוחות יותר לשימוש עבור איברים כמו הכבד או הכליות – להם עלול להיווצר נזק כתוצאה משימוש בתרופות הקונבנציונליות הניתנות דרך הפה.

יחד עם זאת, בטיחות השימוש לטווח ארוך בתרופות אלה עדיין אינה ידועה, אך היעילות בשימוש בתרופות אלו כיום אכן מוכחת.

אלפספט (Alefacept) שהינה אחת התרופות הביולוגיות הנפוצות, ניתנת אחת לשבוע בזריקה לווריד או לשריר, בדומה לתרופות ביולוגיות אחרות. המינון תלוי במשקל הגוף של המטופל ומשך הטיפול בדרך כלל 12 שבועות.

סוגים שונים של תרופות ביולוגיות והשימוש בהן

קיים מגוון תרופות ביולוגיות המשמשות לטיפול בחולי פסוריאזיס, בין היתר ניתן למנות את התרופות הבאות:

  • אתנרספט (Etanercept) ניתנת כזריקה מתחת לעור אחת לשבוע.
  • אדלימומב (Adalimumab) ניתנת כזריקה מתחת לעור בכל שבוע שני ובמקום להתרוצץ בין רופאים כל הזמן, חלק מהמטופלים לומדים להזריק לעצמם את התרופה בבית.
  • אינפליקסימב (Infliximab) ניתנת לווריד בעירוי, תחת פיקוח רפואי, אחת לחודשיים באופן קבוע

השימוש בתרופות ביולוגיות

תרופות ביולוגיות, כאמור, מסייעות לחסום תגובות מזיקות של מערכת החיסון, כמו הסימפטומים של פסוריאזיס, והן משמשות לטיפול בפסוריאזיס בינוני עד קשה, פלאק כרוני ודלקת פרקים פסוריאטית.

הן מפחיתות באופן משמעותי את הסימפטומים של פסוריאזיס ונותנות שיפור מהיר ומתמשך ואף הפוגה ממושכת בין התפרצות הסימפטומים.

תופעת הלוואי השכיחה ביותר של התרופות הביולוגיות היא תגובה אלרגית לזריקה או לעירוי הניתנים לווריד. בהינתן תרופה לווריד, התגובה האלרגית תיראה מיד או תוך זמן קצר. במקרה זה, הרופא יוכל לתת תרופת נגד לעצירת התגובה.

תופעות לוואי נוספות יכולות להיות – חום וצמרמורת, כאבים בחזה וקוצר נשימה, גירוד ופריחה, כאבי ראש, בחילות, חום ואדמומיות בפנים, עייפות וסחרחורת.

ה- FDA מזהיר מפני תופעות לוואי חמורות של התרופות הביולוגיות וקיים סיכון מוגבר לדלקת חריפה. נוגדני TNF משפיעים על יכולת הגוף להילחם בזיהומים מכל הסוגים ועל כן אפילו אם נדבקים בשפעת במהלך הטיפול, יש ליידע את הרופא באופן מיידי.

בנוסף, קיים סיכון להפרעות במערכת הדם והעצבים – ייתכנו פציעות או דימומים, עקצוצים, חולשה, חוסר תחושה או בעיות ראיה. בכל מקרה של שינוי בהרגשה הכללית יש ליידע מיד את הרופא המטפל.

קיים גם סיכון מוגבר לפתח לימפומה וסיכון מוגבר לפציעות הכבד. אם העור מתחיל להצהיב, השתן כהה ומופיעה עייפות יתר – צור קשר עם הרופא באופן מיידי.

רמת הבטיחות של טיפול ארוך טווח בתרופות ביולוגיות אינה ידועה. השימוש בתרופות אלה צריך להיות לפרקי זמן ארוכים ואף לכל החיים.

למרות תופעות הלוואי האפשריות, תרופות ביולוגיות נוטות פחות להזיק לכבד ולכליות, בניגוד לתרופות אחרות המשמשות לשם טיפול בפסוריאזיס. על כל מקרה, תרופות המדכאות את המערכת החיסונית לא ניתנות בדרך כלל לאנשים בעלי מערכת חיסונית לקויה.

חשוב לזכור כי בהינתן כל תרופה ביולוגית שהיא, יש לבחון בדיקות תקופתיות של שחפת.

מידע נוסף: פיתוח חדש בתרופות הפסוריאזיס

איך מרפאים פסוריאזיס?

טיפול בפסוריאזיס ניתן לביצוע במגוון שיטות טיפול שונות. שיטות אלה מאפשרות להפחית את תסמיני הפסוריאזיס וחלקן אף מטפלות בגורמים עצמם.

  1. טיפול מקומי

הדרך הראשונה לטיפול בפסוריאזיס היא על ידי טיפול מקומי, כלומר טיפול שמתבסס על משחות ותכשירים. את התכשירים הללו יש למרוח באופן מקומי וחיצוני על גבי נגעי הפסוריאזיס השונים באזורים שונים בגוף. יש תכשירים שונים כאשר ניתן לבחור בין משחות, חומצות, קרמים, ג'ל, שמפו ועוד.

  1. פוטותרפיה

אחת משיטת הטיפול בפסוריאזיס שנחשבת לשיטה יעילה ובטיחותית היא פוטותרפיה. פוטותרפיה היא למעשה שיטת טיפול שמתבצעת על ידי קרינת UV. בשיטה זו ניתן לטפל גם בפסוריאזיס וגם במחלות עור נוספות כמו אטופיק דרמטיטיס, אורטיקריה ועוד. קיימים מספר סוגים של פוטותרפיה בהם טיפול ב-UVB רחב טווח, טיפול UVB קצר טווח או טיפול PUVA.

  1. טיפול סיסטמי

טיפול סיסטמי הוא טיפול בפסוריאזיס שניתן על ידי נטילת תרופות הפועלות בצורה מערכתית, כלומר, פועלות על הגוף כולו ולא רק באופן מקומי. במקרים רבים תרופות אלה יפעלו בצורה יעילה יותר מאשר טיפולים מקומיים. טיפול סיסטמי ניתן כאשר יש נגעים מפושטים של פסוריאזיס אשר מכסים יותר מ-5% עד 10% משטח הגוף, או כאשר הנגעים מופיעים באזורים רגישים כמו הפנים או אברי המין. תרופות אלה ניתנות בכמוסות, טבליות לבליעה או הזרקה.

  1. טיפול ביולוגי

טיפול ביולוגי הוא שיטת טיפול בפסוריאזיס שנחשבת לחדשה יחסית. טיפול זה ניתן בהזרקה ופועל באופן ממוקד על תהליכים במערכת החיסון של הגוף ומהווים נוגדנים כנגד חומרים ביולוגיים המופרשים בגוף. עם טיפול ביולוגי ניתן לרדת לשורש הבעיה של הפסוריאזיס ולטפל בתאי ה-T שגורמים להתפתחות המחלה. יש מספר קבוצות של תרופות ביולוגיות המיועדות לטיפול בפסוריאזיס בהן נוגדי TNFα, נוגדי 'אינטרלוקין 12' ו'אינטרלוקין 23', נוגדי הציטוקין 'אינטרלוקין 17' ותרופות חדשות שנוגדות את הציטוקין 'אינטרלוקין 23'. תדירות ההזרקות במהלך הטיפול משתנה בהתאם לזמן מחצית החיים של כל תרופה. רוב התרופות ניתנות בהזרקה תת עורית בבית לאחר שהמטופל קיבל הדרכה מתאימה.

  1. טיפול טבעי

לאחר שהבנו איך מרפאים פסוריאזיס בשיטות קונבנציונליות חשוב לדעת שיש גם טיפולים טבעיים. טיפול טבעי כולל מספר שיטות שונות בהן ניתן להרגיע את העור, להחדיר אליו לחות, לאזן תהליכים פיזיולוגיים שונים ואף להרגיע את הנפש ולאזן אותה. מאחר שהנפש משפיעה במיוחד על מחלת הפסוריאזיס טיפולים טבעיים יכולים להיות יעילים במיוחד לטיפול בפסוריאזיס. בין הטיפולים הטבעיים ניתן לבצע-

  • דיקור סיני שמסייע להרגעת העור, זירוז ההחלמה, כולל השפעה אנטי דלקתית, מווסת על מערכת החיסון ומרגיע את הנפש.
  • צמחי מרפא שמזינים את העור, מחדירים לחות, מזרזים את ההחלמה ומעניקים איזון לנפש.
  • משחות טבעיות שמסייעות להוריד את הקשקשים ולהחדיר לחות לעור.
  • תזונה נכונה שמאפשרת לטפל במגוון מצבים פיזיולוגיים ונפשיים כאחד. 

 

מתי מטפלים בטיפול ביולוגי?

טיפול ביולוגי פסוריאזיס הוא טיפול שניתן כיום בעיקר כטיפול מתקדם עבור מטופלים שסובלים מפסוריאזיס ברמה קשה או ממחלה שמערבת אזורים אסטרטגיים חשובים או אחוז גבוה משטח העור. חשוב להתאים את התרופה הביולוגית איתה בוחרים לטפל למטופל בהתאם לגורמים שונים. כיום קיימות גישות שונות בנוגע להתאמת התרופה למטופל, אך למעשה קופות החולים הן בדרך כלל אלו שמכתיבות איזו תרופה יקבל כל מטופל. יש קופות חולים שנוקטות בגישה על פיה יש להתחיל את הטיפול בשימוש בתרופות ישנות יותר מקבוצת נוגדי TNFα ורק במידה שלא עוזרות להתאים תרופות חדשות יותר ויש קופות חולים שמתאימות תרופות חדשות יותר כבר בשלבים מוקדמים של הטיפול.

 

מה היעילות של טיפול ביולוגי פסוריאזיס?

טיפול ביולוגי נחשב לטיפול יעיל במיוחד. למעשה, טיפול ביולוגי פסוריאזיס הוא טיפול שעוזר למטופל להפחית את התסמינים מהם סובל ולשפר את איכות החיים שלו. במקרים רבים התרופות הללו מסייעות לנקות את העור של המטופל מהנגעים השונים באופן מוחלט. עם זאת, לעתים הפריחה העורית עלולה לחזור מסיבות שונות כמו מתח נפשי שהמטופל מתמודד איתו, מחלות זיהומיות שונות כמו דלקת גרון סטרפטוקוקית, פגיעה בעור או כל סיבה אחרת. במידה ולאחר הטיפול חלה החמרה במצב המחלה אצל המטופל יש סיכוי גדול שינסו טיפול אחר כמו פוטותרפיה או טיפול בסטרואידים. פעמים רבות לאחר ניסיון של טיפול אחר ינסו לשלב או לחזור לטיפול ביולוגי פסוריאזיס המקורי שניתן. בחלק מהמקרים יחליטו לשנות את המינון ואת תדירות נטילות התרופה.

חשוב לקחת בחשבון שברוב המקרים היעילות של הטיפול הביולוגי תדעך עם הזמן, כאשר מדובר על תקופת יעילות של בין 3 ל-4 שנים.

 

האם יש הנחיות מיוחדות בטיפול ביולוגי פסוריאזיס?

כאשר בוחרים לבצע טיפול בתרופות ביולוגיות, יש לקחת בחשבון סיטואציות שונות. בדרך כלל הטיפול לא מומלץ בזמן היריון. יש מספר תרופות ביולוגיות שונות שממליצים להימנע מנטילתן במהלך ההיריון לכן חשוב לקחת זאת בחשבון.

כמו כן, יש לקחת בחשבון גם ביצוע ניתוחים שונים. באופן כללי, מטופלים עם פסוריאזיס יכולים להמשיך את הטיפול עם תרופות ביולוגיות במצב בו מבצעים ניתוחים קטנים בסיכון נמוך. יש לקחת בחשבון שניתוחים אלה לא מערבים את מערכת הנשימה, מערכת העיכול, מערכת השתן או איברים גניקולוגיים שונים. בכל מצב חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל. במצב שיש צורך בניתוחים עם סיכון בינוני או גבוה בהם עלולים להתפתח זיהומים, מומלץ להפסיק את הטיפול הביולוגי ולהתייעץ עם רופא.

בנוסף, חשוב להתחשב גם בקבלת חיסונים. במצב שמדובר בחיסון המכיל נגיפים מומתים ניתן להמשיך בטיפול הביולוגי. אך במצב בו מקבלים חיסון המכיל נגיפים חיים מוחלשים מומלץ להפסיק את הטיפול הביולוגי ואף להתייעץ עם רופא המומחה למחלות זיהומיות. 

 

רופא
המרכז טיפול ואבחון פסוריאזיס

המרכז טיפול ואבחון פסוריאזיס מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון פסוריאזיס, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון פסוריאזיס. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
רוצים לשמוע על הפיתרון הכי טוב בעולם לפסוריאזיס? השאירו פרטים