הטיפול בפסוריאזיס מתון, המאופיין בכמה כתמים מבודדים, מתחיל בטיפוח העור, הכולל שמירה על לחותו.
טיפול בסיסי כרוך לעתים קרובות בטיפולים המשלבים מוצרים אותם ניתן להשיג ללא מרשם – כגון קרמים, משחות ותחליבים לשמירה על לחות העור, שמפו, שמנים ותרסיסים לטיפול בפסוריאזיס של הקרקפת. חלקם, הינם חומרים הנחשפים לאור השמש.
חשוב להימנע מגורמים היכולים לגרום להתפרצות הפסוריאזיס, או שעלולים להחמיר מצב קיים: מתח נפשי, פגיעה בעור, זיהומים ושימוש באלכוהול – כל אלו עלולים לתרום להתלקחות המחלה. סימפטום של זיהומים ע"י סטרפטוקוקוס, אשר בדרך כלל משפיעים על דרכי הנשימה העליונות – משויכים לפסוריאזיס guttate (טיפתי).
טיפול יעיל ומערכתי ישפר את הרגשתכם הכללית בעזרת הפחתת הסימפטומים הגופניים.
במקרה והטיפולים ללא מרשם אינם יעילים מספיק, ניתן לנסות לטפל בעזרת תרופות מרשם מרופא. אלו כוללים: תרכובות ויטמין D, כגון קלציפוטריול, קורטיקוסטרואידים מקומיים כגון בטאמתאזון, אנטרלין לשימוש בקרקפת, מלחים ותרופה בשם tazarotene.
ישנו טיפול הנקרא חסימה והוא עשוי להיות יעיל עבור אנשים מסוימים. טיפול זה כרוך ביישום מוצרים על העור תחילה, כגון לחות, קרמים רפואיים או ג'ל ועטיפת העור בסרט, בד כלשהו או פלסטיק. הספיגה המוגברת עוזרת לשמור על לחות באזור ומגבירה את יעילות המשחות. יש להיוועץ ברופא לפני תחילת טיפול החסימה, על מנת לוודא כי הוא נעשה בצורה נכונה.
טיפול קבוע באמצעות תרופה אחת או מספר תרופות במקביל, נעשה לעיתים קרובות. שימוש כזה יכול לסייע במניעת תופעות לוואי של תרופות חזקות יותר.
לדוגמה, ניתן להשתמש באחת מהתרופות במהלך השבוע, אבל בתרופה אחרת בסוף השבוע. הרעיון העומד מאחורי טיפול משולב של כמה משחות במשך השבוע מסייע בעיקר בשל הכיסוי השונה שנותנת כל תרופה לטיפול במחלה.
חלק מן המשחות מכסות תחומים מסויימים של המחלה ואחרות מכסות תחומים ו/או אזורים אחרים. לעיתים, גם, יש לזכור, הסוגים השונים של הפסוריאזיס מתקיימים בו זמנית אצל אותו אדם ונדרשים עבורו טיפולים מסוגים שונים עבור כל סימפטום.
קרמים, משחות ותרופות אחרות למריחה על פני העור, יעבדו טוב יותר באנשים מסוימים מאשר אצל אחרים. אם תרופה מסוג מסוים איננה עוזרת, הרופא ימליץ לך לנסות תרופה אחרת, או שילוב של מספר טיפולים.
אחד הדברים המפתיעים בפסוריאזיס הוא שתרופות המתאימות לאדם אחד אינן מתאימות לאחר וישנם טיפולים אשר ממש מקלים על המחלה אצל אחד ואצל האחר הם אפילו אינם מורגשים. ככלל, שאלו רופאי עור ותדעו כי כל הטיפול במחלות עור באופן כללי הנו "מיסטי למדי" ואינו מדוייק כטיפולים במחלות מסוגים אחרים אשר אינן פגעים באיבר הגדול ביותר בגופנו.
תרופות ללא מרשם לטיפול בפסוריאזיס
רבות מהתרופות ללא מרשם רופא מצויות במרכולים ואף מסייעות מאד לחולי פסוריאזיס בדרגות חומרה נמוכות ובינוניות.
המוצרים עשויים לסייע בטיפול בפסוריאזיס אצל אנשים מסוימים אך צפויים לגרום לתופעות לוואי. השוק מלא במוצרים "טבעיים" בעלי תוספות ומועשרים בלחות, כמה מהם מועילים יותר מאחרים.
אלוורה הוכחה כיעילה לטיפול בפסוריאזיס. שמן הנים, אמו שמן, חוחובה ומוצרים המכילים נגזרות של שיבולת שועל, הממליס, שמן עץ התה ,קפסאיצין ונר שמן ערב – כל אלו לא הוכחו מדעית, אך השימוש בהן עשוי להיות מועיל בשל מאפייני הלחות הגבוהים שלהם.
ככל, מומלץ להזין את העור באופן שיטתי ולדאוג לו ללחות גבוהה. שתייה מרובה כמו גם קרמים עשירים יסייעו גם במצבים בהם העור מתחיל להיסדק ולהיקרש. ניתן להכניס שמנים גם לאמבט בכדי לסייע ללחות קבועה בעור.
ראו גם: פיתוחים בתחום תרופות הפסוריאזיס